Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smíření

29. 6. 2023

Dnes jsem byl velmi vážně rozrušený, když jsem se dozvěděl, co ve skutečnosti se děje mezi křesťany a křesťany. Nebudu psát zde ten příběh, to by nemělo cenu. Mám ale jednu otázku. a vztahuje se to na všechny sváry mezi lidmi.

Jsou to nenapravitelné boje mezi křesťany a křesťany, nebo mezi lidmi a lidmi? 

Odpověď na ty boje je jednoduchá. 

Smíření.

Jak můžeme být smířeni s Bohem, když nejsme smířeni s těmi druhými? Smíření s člověkem je přeci to, že přijímáme toho druhého přesně takového, jaký je, jaký je ve skutečnosti. Nesmíme přeci zapomenout na to, že sami nejsme dokonalí. Tak jak můžeme chtít po někom, aby on byl dokonalý? Proto jsou tu ony verše: "Snášejte se navzájem a odpouštějte si, má-li kdo něco proti druhému. Jako Pán odpustil Vám, odpouštějte i vy"; nebo:" Buďte k sobě navzájem laskaví, milosrdní, odpouštějte si navzájem, jako i Bůh v Kristu odpustil Vám."

Vždyť bez Lásky není smíření. Bez lásky není ani odpuštění.

To, co se stalo, není boj, ale milost Boží, to není trest, je to test naší víry, naší síly, protože tam, kde jsou dva je On, Syn Boží.

Důležité je smíření s Bohem, smíření s člověkem a smíření sama se sebou., přesně v tomto pořadí.

Zaslechl jsem něco o kompromisu... Kompromis tím, že odpustím? Není to kompromis. Je to smíření. Že se smíříme s tím druhým? I ten druhý byl omilostněn Bohem. Nehledejme tedy odpověď na otázku, proč ten druhý udělal to, co udělal, nebo proč to právě dělá.

A ptáte se někdy, jaký je vlastně člověk? Jaký? Odpovězte si sami. Já mám ale jednoduchou odpověď. Člověk je dokonalý, protože Bůh nedělá nic nedokonalého. Stvořil člověka k obrazu svému, nikoli k obrazu něčeho jiného nebo někoho jiného.

Ptáme se Pána vůbec na to, jestli chce vůbec něco měnit, to, co se děje dnes? Co když On má svůj plán? A jsme si vědomi toho, že Bible nekončí, že Bible pokračuje dál, ale nikdo o tom nenapsal ani řádku? Nebo napsal, ale církvi se to nelíbí, nehodí se to do krámu? 

Moc svazovat a rozvazovat není o tom posuzovat a rozsuzovat, ale milovat a odpouštět. 

Proč tedy chcete tuto moc, když nejsme smířeni ? 

 

Tomášek Václav